Когато става въпрос за намиране на живот извън нашата Слънчева система, планетите,

...
Когато става въпрос за намиране на живот извън нашата Слънчева система, планетите,
Коментари Харесай

NASA откри изключително сходна на Земята планета

Когато става въпрос за намиране на живот  отвън нашата Слънчева система,  планетите, които доста наподобяват на Земята, наподобяват като положително място за начало на търсенето. Вече можем да приветстваме като евентуално " обвинен "   небесния обект " TOI 700 e ".
Прочетете още
Потвърдено е, че " TOI 700 e " обикаля в обитаемата зона на своята звезда TOI 700. Това е област от Космоса, където се допуска, че температурата е задоволителна, с цел да могат обилни количества вода на повърхността да са в течна форма. Тези типове планети се считат за „ тъкмо подобаващи “ за живота, какъвто го познаваме, тъй като са прекомерно топли с цел да са покрити с лед, само че и към момента задоволително хладни, с цел да кондензират парите.

Можем да благодарим на спътника за проучване на директната екзопланета на NASA, или TESS, за намирането на " TOI 700 e " и за това, че му даде името (TOI значи TESS обект на интерес). Това е втората планета в обитаемата зона в тази система, присъединявайки се към " TOI 700 d ", която беше видяна през 2020 година

„ Това е една от дребното системи с голям брой дребни планети с обитаема зона, за които знаем “, споделя планетарният учен  Емили Гилбърт от Лабораторията за реактивни мотори на NASA в Калифорния .

„ Това прави  системата TOI 700  вълнуваща вероятност за в допълнение следене. Планетата " e " е с към 10 % по-малка от планетата " d ", тъй че системата също по този начин демонстрира по какъв начин спомагателните наблюдения на TESS ни оказват помощ да намираме все по-малки и по-малки светове. “

" TOI 700 " от своя страна е алено джудже, обхващашо голямото болшинство от звезди, ситуирано на към 100 светлинни години от нас в съзвездието Дорадо. Тези звезди надалеч не са толкоз огромни или толкоз горещи, колкото нашето Слънце, тъй че планетите би трябвало да са по-близо до тях. Този факт допуска, че те са задоволително топли и евентуалните находища от вода не са замръзнали.

Що се отнася до " TOI 700 e ", учените считат, че тя е 95% от размера на Земята и е най-вече скалиста. Планетата се намира в „ оптимистичната “ обитаема зона, където може би е съществувала вода в даден миг от времето. " TOI 700 d " е в по-тясната „ консервативна “ обитаема зона, където астрономите считат, че течната вода може да е била фактор през по-голямата част от съществуването на една планета.

Телескопите виждат тези екзопланети (планети отвън нашата Слънчева система) като постоянни проблясъци в светлината на техните звезди, до момента в който минават пред тях, в събитие известно като пренос. С повече повърхнина, блокираща светлината на звездата, по-големите планети дават по-лесни благоприятни условия да бъдат видени от дребните, скалисти светове, което прави открития като това рядко срещани, съобщи Hicomm.

На " TOI 700 e " лишава 28 дни, с цел да направи една цялостна обиколка, до момента в който на " TOI 700 d " - която е малко по-далеч от съседа си - лишава 37 дни. Тъй като " TOI 700 e " е по-малък от " TOI 700 d ", бяха нужни повече данни, с цел да се удостовери, че силуетът в действителност съставлява нова планета.

„ Ако звездата беше малко по-близо или планетата малко по-голяма, може би щяхме да видим TOI 700 e през първата година от данните на TESS “, споделя астрофизикът  Бен Хорд от Университета на Мериленд . „ Но сигналът беше толкоз слаб, че се нуждаехме от спомагателна година директни наблюдения, с цел да го идентифицираме. “

TESS следи около  100 милиона звезди  и всеки метод, който можем да намерим, с цел да стесним търсенето на живот, ще бъде потребен. Намирането на екзопланети в съответните им обитаеми зони е един от най-хубавите способи да създадем това.

Смята се, че и " TOI 700 e " и " TOI 700 d " са приливно заключени: с други думи, едната страна на планетата постоянно е обърната към своята звезда (по същия метод, по който същата страна на Луната постоянно се вижда от Земята). Наличието на една страна на планета, която непрекъснато е огрявана от слънчева светлина, в действителност понижава вероятността комплицираният живот да стартира елементарно. Дори в случай че тези „ тъкмо подобаващи “ планети не са идеални за живот, те ни споделят нещичко за намирането на слънчеви системи, които може да са по-подходящи за него. Чрез проучване на звездни системи като тази, астрономите могат също по този начин да схванат по-добре еволюцията на нашия дом и по какъв начин прилежащите планети са стигнали до сегашните си орбити.

„ Дори при повече от 5000 екзопланети, открити досега, " TOI 700 e " е основен образец, че имаме още доста да научим “, споделя астрономът  Джоуи Родригес от Мичиганския държавен университет.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР